Fűrészlap kiválasztása a dekopírfűrészbe

Fűrészlap kiválasztása a dekopírfűrészbe

A CMT fűrészlapok a legújabb technológiai eljárásokkal a legkorszerűbb gépeken vannak gyártva. Ezek a fűrészlapok speciálisan a puha és keményfák, furnérlemezek, OSB lapok, laminált lemezek, műanyag, plexiüveg, fém, vas és nem vas anyagok, alumínium, és rozsdamentes acél pontos vágására vannak tervezve. Három különböző anyagból vannak elkészítve.

Fűrészlap kiválasztása a dekopírfűrészbe
 

Alapvető tanácsok a fűrészlapok kiválasztására

A fűrészlapok rögzítésének típusai

A fűrészlap megvásárlása előtt meg kell győződni arról, hogy az Ön dekopírfűrésze milyen rögzítési móddal rendelkezik. Összesen két rögzítési rendszer van, mindegyik alkalmas a másik típusú fűrészlap rögzítésére. A T típusú szárrendszer a legnépszerűbb és jelenleg a legjobban az ilyen rögzítési rendszer van elterjedve. Az univerzális U szárú rendszerrel gyakran találkozhat a nagyon olcsó régi modellekben.

Fűrészlap kiválasztása a dekopírfűrészbe
 

A fűrészlap kiválasztása a vágandó anyag szerint

Az anyag típusa

Tisztázni kell, hogy milyen anyagot fog vágni, hogy az masszív fa, furnér, laminált farostlemez vagy acéllemezt lesz. A masszív fához kevesebb fogszámú, de méretben nagyobb fogazatú fűrészlapot kell használni. A fémhez és a laminált lemezekhez kis méretű, de nagy számú fogakkal rendelkező fűrészlapokat javasol a gyártó.

Fűrészlap kiválasztása a dekopírfűrészbe
Fűrészlap kiválasztása a dekopírfűrészbe

A vágás vastagsága és alakja

A kiválasztás második kritériuma a vágandó anyag vastagsága és a vágat alakja, vagyis, hogy csak egyenes vágásokat vagy pld. íveket vagy kör alakú vágásokat is végezni fog. Az ívek vágására a legalkalmasabb fűrészlapok, amelyeknek a teste kis szélességű és könnyedén engednek az ívre fordulásra. Ezek a fűrészlapok többségükben rövidebbek.

A fűrészlap hossza és durvasága

A dekopírfűrész lap hossza a vágandó anyag vastagságától függ. A fogazat durvaságát a vágandó anyag szerint kell kiválasztani, ugyanúgy, mint a fogak irányát is a szerint kell kiválasztani, hogy melyik oldalon akarjuk a tiszta vágást. A fűrészlapok típusai közötti tájékozódást a felvitt grafikai szimbólumok könnyítik meg, amelyek a vágandó anyag típusát és szilárdságát jelölik.


Mi az az előrelengés és hogyan kell beállítani

Bizonyos dekopírfűrészeknél találkozhatunk az előrelengés funkcióval (a fűrészlap orbitális mozgása). Az előrelengés abból áll, hogy a fűrészlap vágás közben előre- hátra mozog (ellipszis). Megkönnyíti a fűrészpor kihordását a vágatból, ami a vágás közbeni ellenállás csökkenését eredményezi. Eredmény: gyorsabb vágás és kisebb lehetőség a fűrészlap becsípődésére a munkadarabban. Ez létfontosságú a durva vágások esetében. A nagyobb előlengés beállítása meggyorsítja a vágást, vagyis minél nagyobb az előlengés, annál gyorsabb a vágás, és minél kisebb az előlengés annál pontosabb a vágás.

Az előlengés nem alkalmas a keményebb anyagok vágására, mint a fém és nagyon keményfa anyagok, végszükség esetén a laminált farostlemezek vágására is alkalmas.

Fűrészlap kiválasztása a dekopírfűrészbe

Fűrészlap kiválasztása a dekopírfűrészbe

A lengés sebességének helyes beállítása

Ma már sok szabványos dekopírfűrész elektronikával van felszerelve, amely lehetővé teszi a teljesítmény, valamint a sebesség szabályozását is. A lengés sebességét a vágandó anyagtól függően állítjuk be. A kemény anyagok vágásához, mint a fém vagy üvegszálas laminált lemez, alacsony sebességet kell beállítani, ami a fűrészlap hosszabb élettartamát biztosítja. A magas sebességgel való kemény anyagok vágásakor a fűrészlap túlmelegedése következik be, ami a fűrészlap gyors tompulását eredményezi. És ellenkező esetben, a puha anyagok vágásakor (farostlemez, fenyő) alkalmasabb a magasabb sebességet használni, gyorsabb vágás és hatékonyabb munka. A korszerű professzionális dekopírfűrészek elektronikája alacsonyabb sebességet biztosít a vágás kezdetekor és a vágás befejezésekor. Az alacsonyabb sebesség a vágás kezdetekor pontosabb vágáskezdést, a befejezésekor pedig minimalizálja a szál kitépést.


A fűrészlap kiválasztása a felhasznált anyag szerint

A dekopírfűrész gép fűrészlapjait nemcsak a vágandó anyag szerint különböznek, hanem, hogy milyen anyagból vannak gyártva. Általánosan három típusú acélból készítik.

HCS szénacél: puha faanyagok, farost lemezek és puha műanyagok vágására. A leghasználtabb anyag az olcsó és hobbi fűrészlapok gyártására.

HSS nagysebességű acél: mélyen keményített, nagy teljesítményű acél a keményebb anyagok, mint a fém és a kemény fák vágására.

BIM Bimetál: A HCS és a HSS tulajdonságainak egyesítéséről van szó, alkalmas a keményfák, csiszolóanyagok, kemény műanyagok és keményebb anyagok, mint a nem vas és vas anyagok vágására. A bimetál fűrészlapok előnye a hosszú élettartam és a jó ár és teljesítmény arány.

Fűrészlap kiválasztása a dekopírfűrészbe

Vágás típusa a fogazat geometriája szerint

Fűrészlap kiválasztása a dekopírfűrészbe

Mart és terpesztett fogak. Alkalmas a gyors durva vágásokhoz puha/ kemény fákhoz, alumíniumhoz, műanyaghoz és nem vas fémekhez.

Fűrészlap kiválasztása a dekopírfűrészbe

Mart és hullámozott fogak. Furnér, puha acél, alumínium, színesfém és műanyag finom vágására alkalmas.

Fűrészlap kiválasztása a dekopírfűrészbe

Csiszolt és terpesztett fogak. Alkalmas faanyag gyors vágására.

Fűrészlap kiválasztása a dekopírfűrészbe

A penge és a fogazat csiszolt szöge. Alkalmas fa és műanyag finom és sima vágására.


Általános javaslatok a dekopírfűrésszel való munkához

A hatékony vágáshoz a dekopírfűrészt függőlegesen nyomja a vágandó anyagba úgy, hogy ne történjen meg a fűrész asztalának megemelkedése, ne nyomja a vágatba és hagyja a fűrészt szabadon futni. Ha vágás közben a fűrészgép nagyon vibrál és ugrál, be kell állítani a fordulatszámot.

A szabály érvényes, minél nagyobb a fogak száma (nagyobb TPI), annál finomabb a vágás, de lassabb. Minél kisebb a fogak száma (kisebb TPI), annál gyorsabb, de durvább a vágás.


Plátky do kmitacích pil

Fűrészlapok a dekopírfűrészhez

Ezek a fűrészlapok speciálisan
a puha és keményfák, furnérlemezek, OSB lapok, laminált lemezek, műanyag, plexiüveg, fém, vas és nem vas anyagok, alumínium, és rozsdamentes acél pontos vágására vannak tervezve.

Vásárolni


CMT Kenőanyag fára - 1 lA kluziva csúszka használata jelentősen meghosszabbítja a fűrészlapok élettartamát.

Fűrészlapok orrfűrészekhezNagy teljesítményű rókafarkú fűrészlapok, maximális élettartam és teljesítmény az összes típusú anyagok vágásakor.
Vissza az aktualitások listára