Vissza az aktualitások listára

Marás egyengető maróval sablon szerintAz IGM F606 egyengető és gyalu marótestek nagyon praktikus eszközök, amelyek segítségével sablon mellett készítheti elő a szükséges anyagot vagy az alsó maróval gyalulhat. A vágók alkalmasak például tömör székek, az ágyak homlokléceinek, íves ajtók vagy egyenetlen alakú termékek elkészítésére, akár tömör fából, laminált anyagból, rétegelt lemezből, akár MDF-ből.


Ezek a marótestek nem csak a homlok részek marására szolgálnak, de fel lehet használni őket a deszka szélek egyengetésére (gyalulására) is az alsó maró megvezetésének segítségével.

A homlok rész elkészítéséhez, a mi esetünkben a szék hátsó lábának, az első lépés a sablon elkészítése, amely segítségével folyamatosan több darabot is el tudunk készíteni biztosítva az elkészített darabok egyformaságát.


A sablon alakja és anyaga

A sablon elkészítésének első lépése az alakjának elkészítése, a legjobb megoldás a kívánt alak megrajzolása egy üres sablonra, vagy egy nagy formátumú papírra, amelyet azután ráragasztunk egy legalább 12 mm vastagságú rétegelt lemezre.

Ez a rétegelt lemez lesz a sablonunk. Ezért azt javasoljuk, hogy a sablon alapanyaga kemény és alakilag stabil anyag legyen, használhatunk MDF lapot, de lehetőség szerint ne használjunk erre a célra laminált vagy OSB lemezt.

A sablonhoz való követelmény az, hogy az egész gyártás ideje alatt a legyártott darabok egyformák legyenek, és ne sérüljön meg, a laminátum vagy az OSB lapok esetében valószínűleg a szélek kitöredezése vagy a teljes sablon összegyűrődése történhet meg. Ezek a sérülések egy bizonyos idő eltelte után egyenetlenséget eredményeznek a sablon menti marásnál.


A sablon elkészítése

Ívek és görbék marásához a furnér lemezre csavarok segítségével erősítse a rugalmas sablont. A sablont pontosan a megrajzolt görbére csavarozza, és a rajz belső oldalán is.

A külső részt ezután durván le kell vágni, legalább 4 mm-rel többet kell hagyni és ezután a furnért a felső és a szálmaróval után kell marni. A rétegelt lemezt legegyszerűbben a ferde pengéjű vágó késsel lehet megmunkálni.
Így kell megmunkálni a sablon mindkét oldalát.

Légvégül a rugalmas sablont csavarozza le a furnérról. A sablont egynéhány cm-rel hagyja hosszabbra, hogy könnyebben lehessen rögzíteni a megmunkálandó részre.


Az alkatrész elkészítése

Durván vágja ki az alkatrészt az előkészített táblából szalagfűrész vagy dekopirfűrész segítségével. Pontosan úgy, mint a sablont is, az alkatrészt minden oldalon kb. 3 cm-rel hagyja nagyobbra, hogy a sablont rögzíteni lehessen a megmunkálandó alkatrészre.

A sablon rögzítésének másik módja a kétoldalas szalag segítségével lehetséges, de olyan szalagot válasszon, amelyik nem fog ragasztót hagyni a megmunkálandó részen, mert az később problémát okozhat a felület kezelésekor.

Rögzítse a másoló csapágyat és az egyengető marót a tengelyre. Ha a csapágy a maró alatt van, a marást a sablonnal az alsó oldalról kell végezni.

A megmunkálandó anyag mindkét oldalát munkálja meg a marókéssel a sablon mellett a másoló csapágy segítségével, és ugyan úgy folytassa a többi anyag megmunkálását is.

A felesleges végeket a csavarhelyekkel le kell vágni.


Az egyengető és a gyalu marókról

Az IGM egyengető és gyalu marótestek cserélhető keményfém pengékkel rendelkeznek, amelyek spirálosan vannak a elhelyezve, a marás így gyorsabb lesz és kisebb lesz az anyagszükséglet.

A pengék négy oldalról vannak élezve és 3-szor lehet őket megfordítani, nagyon kemények és tartósak, így könnyen megbirkózhatnak az egzotikus fákkal vagy kompozit anyagokkal.Kapcsolódó termékek

Vissza az aktualitások listára