Szabaduljon meg a portól a műhelyében

A műhelyben mindenütt jelenlévő por a legnagyobb és leggyakoribb ellensége minden fával dolgozó asztalosnak és barkácsolónak. És nemcsak amiatt, mert egészségügyi problémát okoz, hanem, mert munka közben is zavaró.


A finom por elsősorban csiszolás közben keletkezik, de ugyanúgy keletkezhet vágás, marás vagy gyalulás közben is.

A keményfából származó por, még az olyan közönséges fafajtákból is, mint a tölgy vagy a bükk, rákkeltő, de erről sokan nem is tudnak, vagy egyszerűen, nem veszik komolyan ennek a kockázatát.

A klasszikus, szövetből készült szűrőzsákkal ellátott fűrészporelszívók csak körülbelül 30 mikronos méretig képesek kiszűrni a részecskéket. A 30 mikronnál kisebb porszemcséket a szövet szűrőzsák fokozatosan kiengedi. Különösen az elszívó bekapcsolásakor a szűrőzsákot a ventilátor nyomása felfújja, és a zsák felületéről szó szerint a környezetbe lövi a port. Ez kiküszöbölhető mikroszűrővel ellátott fűrészporelszívóval vagy a ciklon elszívóval.

Környezetbe kibocsátott por

Por nélküli ujjak
Poros ujjak

Fa vágása reszpirátorral

A legtöbb professzionális asztalosműhelyben, és természetesen a kisebb műhelyekben is, még mindig széles körben használják a régi, mikroszűrés nélküli elszívót.

Még egy mikroszűrővel ellátott ciklon elszívó sem garantálja, hogy a műhelyében nem száll szabadon a por. Ennek az az oka, hogy a körfűrészgép körfűrészéről még azelőtt felszabadulhat a por, mielőtt a körfűrész feletti felső elszívó fedél el tudná szívni azt. Hasonlóképpen, a felső marógéphez csatlakoztatott por elszívó nem fogja fel az összes port, ha nagyobb anyagleválasztási sebességgel történik a marás.

Egészsége lehető legnagyobb mértékű védelme érdekében rendszeresen szellőztetnie kell a műhelyt, és mindig FFP3 légzőkészüléket kell viselni, amelyet rendszeresen cserélni kell. De tegyük szívünkre a kezünket, egyikünk sem akar a huzatban dolgozni, vagy folyamatosan fűteni a műhelyt, mert szellőztetünk, vagy egész reszpirátorban dolgozni.


Mindazok számára, akik meg akarják védeni az egészségüket, nem akarják a meleget kibocsátani műhelyükből, és kényelmesen, légzőkészülék nélkül, tiszta, pormentes műhelyben szeretnének dolgozni – létezik a Laguna AFlux12 szűrőegység.


Mire szolgál a légszűrő?

És hogyan működik a Laguna Aflux12 szűrőegység, mire való pontosan, kinek és milyen területekre alkalmas?

A Laguna Aflux12 légszűrő gyorsan megtisztítja a műhely levegőjét a szálló portól, és segít megszabadulni a finom portól, amelyet a klasszikus szövetből készült fűrészpor- és porelszívó átenged.

Aflux12
Az Aflux12 a műhelyben

Hogyan működik a szűrőegység?

A szűrőegység akár 2038 m3/óra légáramlást biztosít és két finom szűrővel rendelkezik.
A külső elektrosztatikus szűrő akár 5 mikron nagyságú por részecskéket is képes kiszűrni.
A belső szövetből készült szűrő akár 1 mikron nagyságú finom port is kiszűri. Ez biztosítja a tiszta, pormentes levegőt a műhelyben.

Elektrosztatikus szűrő
Szövet szűrő

Kinek vagy hová van tervezve ez a légszűrő?

Mindenképpen azoknak, akik szeretnék megszüntetni a műhelyükben lévő por mennyiségét, vagyis azoknak, akik törődnek az egészségükkel.
Egy 10 x 10 m-es, 4 méteres belmagasságú műhely levegőjét maximális kapacitásig közben 12 perc alatt tisztítja meg. Természetesen nagyobb műhelyekben is használható.

Egyetlen légszűrő sem helyettesíti a por- és fűrészporelszívót, de segít megszabadulni a famegmunkálásból származó finom portól, illetve felfogja azt a finom port is, amely mikroszűrő nélkül áthalad a fűrészporelszívó szövetszűrőjén.


Laguna Aflux12 szűrőegység

Az egység 150 W teljesítményű motorral van felszerelve amelyik 917, 1240 és 2038 m3/ óránkénti levegő áramlást biztosít.

A gép gyári címkéje
Diódák

A levegőt folyamatosan, vagy az időzítő segítségével három időintervallumban tisztíthatja. Az időzítőt 1/2, 2 vagy 4 órára állíthatja be.

A távirányítónak köszönhetően az egység magasan a műhely mennyezete alatt is elhelyezhető, vagy például a formázófűrész asztala alatt, vagy bárhol az asztalon is.

Aflux12 az asztal alatt
Aflux12 a mennyezet alatt

A szűrő oldalsó részén telítettség jelzővel van felszerelve. Az oldalán lévő nyíl mutatja, hogy a szűrőn átáramló levegő elégséges vagy túl alacsony, és a szűrőket ki kell tisztítani vagy cserélni kell.

Telítettség jelző

A szűrőegységben összesen két szűrő van. A külső elektrosztatikus szűrő akár 5 mikron nagyságú por részecskéket is képes kiszűrni. Fémkeretben van, amely megvédi a mechanikai vagy nedvesség okozta sérülésektől, ellentétben a konkurens szűrőkkel, amelyek csak papírkeretben vannak.

Fémkeretben lévő szűrő
Papírból készült keretben lévő szűrő
A szűrő tisztítása vízzel

Ez lehetővé teszi, hogy a szűrőt élettartama alatt sűrített levegővel tisztítsa, vagy a nagyobb hatékonyság érdekében folyó vízzel öblítse ki.

A belső, szövetből készült szűrő akár 1 mikron nagyságú finom port is kiszűri. A szövetszűrő a szűrőfelület növelése érdekében összesen három zsebbel rendelkezik, és a kiszűrt por folyamatosan összegyűlik ezekben a zsebekben. Ez a szűrő ismét sűrített levegővel tisztítható.

A szűrő tisztítása sűrített levegővel
Szövetszűrő - 3 légzsebbel

A telítettség jelzésekor ideális az, ha mindkét szűrőt megtisztítja, ha a tisztítás már nem elegendő az ideális légáramláshoz, a szűrőt új szűrőre kell cserélni. A külső elektrosztatikus szűrőt gyakrabban kell cserélni, és a külső szűrő harmadik cseréje után a belső, szövetszűrőt is ki kell cserélni.

Az AFlux12 a szűrőegység csomagolása az elektrosztatikus szűrőn és egy szövetszűrőn kívül tartalmaz egy távirányítót, két elemet a vezérlőhöz, 4 gumilábat és 4 anyát és csavart szemmel a szűrő mennyezetre való rögzítéséhez.

Tartozékok

Ne feledkezzen meg a munkahelyi biztonságról és egészségvédelemről, és ne hagyja, hogy a munkája vagy hobbija tönkretegye azt, amit tudatosan vagy tudattalanul a legjobban értékel.
Kapcsolódó termékek

Vissza az aktualitások listára