IGM nástroje a stroje s.r.o. garanciális feltételei


1. Felelősség a hibákért

Az eladó vagy gyártó felelős a törvény tekintetében azért, hogy az áru vagy szolgáltatás az átadás idejében hibátlan állapotban legyen. A felelősség vonatkozik az összes részre (kivéve a 3. pontot) továbbá a munka költségeire, szállításra és utazásra. Esetleges további károk ki vannak zárva.

Vásárló-fogyasztó az EU-ból -  Törvényes garancia 2 évig az adásvételi számla kiállításától.
 
Vásárló-üzletelő az EU-ból - Garancia 6 hónapig az adásvételi számla kiállításától. Egyműszakos üzemben.

Vásárló-fogyasztó az EU-n kívül - Törvényes garancia az adott ország előírásai szerint.

Vásárló-üzletelő az EU-n kívül - Törvényes garancia az adott ország előírásai szerint.


2. Önkéntes járulékos garancia

Az önkéntes járulékos garancia a felelősség a hibákkal szemben (ami törvényből eredő kötelesség), önkéntesen felvett kötelesség, mely az áru/szolgáltatás hibátlanságát garantálja az áru hibátlanságát addot ideig a törvény által előírt mérték felett. A garancia kizárólag a mechanikus részekre vonatkozik (a 3. bod kivételével), nem vonatkozik a munka költségeire, szállításra és utazásra. Esetleges további károk ki vannak zárva.

Gépek és elektromos szerszámok
Az eladó 2 évre vagy maximálisan 3000 óra üzemidőre garanciát szolgáltat a Professzionális gyártás kategóriájú gépekre, 2000 óra üzemidőre az Ezermester kategóriában és 200 óra üzemidőre a Barkács kategóriában mechanikus részekre (kivéve a 3. pontot).

Szerszámok
Az eladó 2 év garanciát szolgáltat (kivéve a 3. pontot) és a CMT Industrial körfűrészlapokra „élettartam garanciát“ szolgáltat, csak akkor, ha a vásárló a köszörültetésre, javításokra vagy karbantartásokara kizárólag az eladó által felhatalmazott szervizt használja. Az élettartam garancia alatt a termék élettartama van értve eredeti fogakkal, amely idő alatt az adott vásárló tulajdonában van a termék, nem tovább, mint 2 évvel az adott termék gyártásának befejezése után. Az élettartam garancia csak azon termékekre érvényes, amelyek élettartam garancia jelöléssel vannak ellátva az aktuális katalógusban.

Tartozékok és készítmények
Az eladó 2 év garanciát szolgáltat (kivéve a 3. pontot).

Használt áru
Csak a törvényes rendelkezések érvényesek a garanciára, amely egy év a vásárlástól számolva a vásárló-fogyasztó számára az EU-ból és 3 hónap a vásárló-üzletelő számára az EU-ból.


3. Mentesség a felelősség a hibákért és a garancia alól

 • Ha a hiba nem állt fenn az átadás időpontjában.
 • Ha az áru sérülése szállítás közben történt (ezeket a károkat a fuvarozóval szükséges oldani, ugyanis az összes küldeményt bebiztosítva küldjük).
 • Helytelen használatból vagy túlterhelésből eredő hibák (használat osztályozása: barkács, ezermester, professzionális gyártás, ipari gyártás).
 • Helytelen telepítésből, üzembe helyezésből, használatból, tárolásból vagy karbantartásból eredő károk.
 • Ez előírt üzemi és telepítési feltételek be nem tartása (gép alaplemeze, elektromos hálózat, sűrített levegő hálózata, elszívás).
 • Ha a hiba helytelen kezelésből vagy külső erő hatásból ered (pl. karcolások, nyomások, elferdítések, stb.).
 • A garancia nem érvényes következményes károkra (kiszámíthatatlan károkra).
 • A garancia nem érvényes a kopásra, amely a mindennapi használatból ered (pl. festék sérülése, karcolások, stb.).
 • A garancia nem érvényes szennyezés miatt fellépő károkra.
 • A garancia nem érvényes a használati útmutató utasításainak be nem tartásából eredő károkért vagy a használati útmutató vagy szokásos karbantartási utasítások be nem tartásából eredő károkért.
 • A garancia nem érvényes kopó alkatrészekre (pl. csapágyak, szíjak, fogaskerekek, szegmensek, menetes rudak, forgácstörők…), és műanyag részekre (pl. markolatok, karok, levonók, borítások, gumírozott hengerek…).
 • A garancia nem érvényes nem felhatalmazott személyzet, szerviz vagy köszörű műhely által végzett módosításokból, javításokból, élezésből és kezelésből eredő károkra.
 • A garancia nem érvényes rozsdásodás, tűz vagy víz által okozott károkra.
 • A garancia nem érvénes külső hatásokból eredő károkra, mint pl. üzem két fázisra, helytelen elektromos biztosítás, alacsony feszültség, túlfeszültség, villámcsapás...
 • Garancia az adott ország előírásai szerint motorokra, elektromos kapcsolókra, elektromos irányító pultokra, stb.


4. Reklamáció menete és rendezése

A vásárló köteles átadni az árut és a garancialevelet helyettesítő adásvételi számlát (számla, nyugta) vagy garancialevelet, vagy megadni az adatokat az adásvételi szerződés azonosítására (vásárló azonosító adatai, vásárlás dátuma, rendelés száma, stb.). Az áruhoz az eladó ajánlja mellékelni anyagmintát, további műszaki információkat, mint a fordulatok, előtolás sebessége, megmunkált mennyiség, anyagfelvétel, munkadarab anyaga és további fontos dolgokat, amelyet gyorsíthatják a reklamáció menetét.

Az eladó munkatársa felméri a reklamált hibát és dönt a reklamáció megalapozottságáról, ezt a lehető legrövidebb időn belül. Összetettebb szakértői felmérés esetén ez az időtartam nyilvánvalóan hosszabb lehet. A reklamáció érvényesítéséről a munkatárs a vásárlóval reklamációs jegyzőkönyvet ír, amelyben feltünteti az átvétel dátumát, tartalmát és reklamáció rendezésének várható időtartamát, továbbá vásárló-fogyasztó esetében, azt, hogy az ügyfél a reklamáció rendezésének milyen módját részesíti előnyben.

A reklamáció felmérése után az eladó értesíti a vásárlót a reklamáció rendezésének módjáról, javítás vagy csere időpontjáról, esetlegesen reklamáció elutasításának írásos indoklását.

Elutasított reklamáció esetében a vásárló kifizeti az eladónak a költségeket az áru szállításáért, szakértői felmérésért és a hiba esetleges javításáért.

Ha a vásárló nem veszi át az árut 30 napon belül a reklamáció rendezésének bejelentése után, tárolási díjat kell fizetnie 1875 Ft összegben ÁFA nélkül (2269 Ft ÁFA-val) gépért és 500 Ft összegben ÁFA nélkül (605 Ft ÁFA-val) a többi áruért minden megkezdett napért az értesítés elküldésétől az áru átvételéig a vásárló által. A reklamáció rendezéséről a vásárló mindig értesítve lesz értesítés küldésével valamely kommunikációs csatornán. Ha a vásárló nem veszi át az árut addig, amíg a tárolási díj túllépi az áru értékét, az áru a tárolási díj kifizetésére lesz felhasználva.


5. Általános figyelmeztetések

A garancia időtartama az áru vásárló általi átvételével kezdődik. Abban az esetben, ha az áru nem személyesen kerül átvételre, akkor az áru átvétele alatt az áru az első fuvarozónak való átadást értjük ha nem felhasználó-vásárlóról van szó. Ha felhasználó-vásárlóról van szó, akkor az áru átvétele alatt a forgalmazótól való átvételt értjük. Az ajándékokra, amelyek teljesen ingyen vannak szolgáltatva, nem alkalmazható jog garanciára.

További megállapodások írásos formát igényelnek, szóbeli kötelezettségvállalások nem érvényesek.

Garancia érvényesítésének feltétele a vételár teljes kifizetése és az alábbi előírások betartása:

 • Használati útmutató elolvasása üzembe helyezés előtt.
 • Tartósító és védő anyagok gondos eltávolítása.
 • Szállítási feltételek betartása.
 • Szállítási károk azonnali jelentése.
 • Tárolás feltételeinek betartása.
 • Telepítés és rendeltetésszerű használat feltételeinek betartása.
 • Használati útmutató feltételeinek betartása.
 • Karbantartási utasítások feltételeinek betartása (különösen az intervallumok).
 • Az eladó eredeti alkatrészeinek használata.


Kérésre a vásárló köteles az árut vagy hibás részét tisztán és megfelelően becsomagolva visszaszolgáltatni saját költségeire az előadó üzletébe.


Ezek a garanciális feltételek 2019.1.22-től lépnek hatályba és a 2015.8.16-tól érvényes Garanciális feltételeket teljes mértékben hatályon kívül helyezik.


A garanciális feltételek letölthetők PDF formátumban itt.