A kézi sávos gép helyes beállítása

IGM kézi élfóliázó

A kézi élfóliázó praktikus gép a kis és a közepes asztalos műhelyek vagy kézművesek részére. Alkalmas szerelési munkákhoz is és elsősorban megkönnyíti az ívelt részek és a +/-15° szélek élfóliázását.

Az IGM élfóliázók nagy előnye a széleskörű felhasználás és a felhasznált élek variációja (ABS, PVC vagy furnér élek, szélességek 10 – 65 mm, és 0,4 – 3 mm vastagságok). És nem utolsósorban a mobilitás, és ez a gép kis tömegének és kompakt méreteinek köszönhető..

Ahhoz, hogy az él erősen legyen felragasztva, kézi és nagyon jó szerszámmal kell rendelkezni, a következő cikkben javaslatokat talál a beállításra és a helyes használatra.


IGM kézi élfóliázó

Hogyan kell beállítani a ragasztás hőmérsékletét

Javasoljuk 140 °C fokra a termosztát beállítását, a ragasztó az üzemhőmérsékletre 4-5 perc alatt melegedik fel.

Abban az esetben, ha hideg műhelyben végzi a műveletet, a hőmérsékletet 150 °C kell beállítani, máskülönben a ragasztó túl gyorsan hűl ki és emiatt az él nem megfelelően lesz felragasztva. Ne lépje túl ezt a hőmérsékletet, mivel a ragasztó megolvad, és elveszíti az erejét.

A 120 °C elérésekor, üresen el lehet indítani a gépet, ezzel meggyorsítja a ragasztó olvadását és keverését.


IGM kézi élfóliázó

A szalagvezető magasságának beállítása

A szalagvezető magasságának helyes beállításához használja a vezető bal oldalán lévő mérőlécet és rögzítse a szalagot a mérő és a ragasztóasztal között. Most már a szalagvezető helyesen van beállítva, és nem fékezi illetve nem okozza a szalag véletlen megemelését.


Tavné lepidlo pro IGM olepovačky

Hogyan kell a ragasztót használni és milyen különbség van közöttük

A kézi élfóliázó megfelelő működéséhez IGM alacsony olvadáspontú ragasztót kell használni – eltérő értékekkel rendelkező ragasztóra való cseréléskor az él rossz felragasztásához illetve az élfóliázó meghibásodásához vezethet.

Figyelem a hasonló olvadáspontú ragasztókra- ezek olvadáspontja sokkal magasabb és használatuk az IGM élfóliázójában a ragasztó felhordó rendszerének beszennyeződését és a gép meghibásodását okozhatja.

Az olvadóragasztók további fontos tényezője a felhordás sebessége. Az IGM élfóliázó felhordó sebessége 2-6 m/perc, de vannak olyan ragasztók, hogy 10-20 m/perc sebességre vannak tervezve. Ezek a ragasztók gépi élfóliázókhoz vannak tervezve és nem felelnek meg a kézi élfóliázókhoz.

IGM kézi élfóliázó
IGM kézi élfóliázó

Hogyan állítsuk be a ragasztó felhordását az élre

Ha az élfóliázó helyes van beállítva, a ragasztó az él teljes szélességében kell, hogy felhordódjon, egyenletes, folytonos rétegben és túlfolyások nélkül a széleken keresztül. Ha az élen kevés ragasztó van, de folytonos rétegben, vagy túl sok a ragasztó és túlfolyik a széleken, akkor a beállító berendezés segítségével be kell állítani a ragasztó mennyiségét (lásd az 1. fotót). Ezzel a berendezéssel csak akkor lehet szabályozni, ha már a ragasztó fel van olvadva, ellenkező esetben, a berendezés szabályozó csavarja megsérülhet.

 

Ha a ragasztó nem egyenletesen van felhordva az él teljes szélességében, akkor az élfóliázó hátsó részén lévő két csavarral kell beállítani az él nyomást (2 és 3 fotók). A nyomás csavar egy- egy csavarásával folyamatosan állítsa be a nyomást és ezután vizuálisan ellenőrizze a beállítást.

IGM kézi élfóliázó
IGM kézi élfóliázó

Hogyan kell megfelelően használni a sarok nyomótalpot

Ha sarok kivágással rendelkező részt kell élfóliázni, akkor használja az IGM élfóliázó csomagolásában található sarok nyomótalpot.

A nyomót csavar segítségével rögzítse az élfóliázó alapjához. A belső sarok megfelelő felragasztása érdekében csökkenteni kell a haladási sebességet és meg kell várni az élfólia sarokig való kiérését. A nyomóval erősen nyomja rá az élfóliát, hogy az illesztés legjobb minőségű legyen. A ragasztást csak jobbról bal felé lehet végezni, ezért, először a sarok bal oldalára ragassza fel a fóliát, majd a munkadarabot fordítsa meg 180°-ra és ragassza fel a megmaradt részt.


IGM kézi élfóliázó

Miért fontos a szalagtartó használata

A jó minőségű élfóliázáshoz használja a 142-BC25 szalagadagolót, amelyik könnyebbé teszi az élfóliázást.

A szalag az adagolóban van és nem zavarja Önt munka közben, nem tekerődik le és nem sérül meg.

A furnérral való fóliázáskor, az adagoló használata nélkül szinte lehetetlen lenne a munka elvégzése, mert erős tartás nélkül ez a törékeny furnérszalag darabokra töredezne. Az adagoló jelentős módon hatékonyabbá teszi az élfóliázóval történő munkát.


IGM kézi élfóliázó

Mikor kell az élfóliázót az asztalhoz rögzíteni

A kézi élfóliázó asztala a kisebb részek, pld. a fiókok, a polcok elülső részeinek vagy kisebb szerkezetek részeinek élfóliázására szolgál. Az asztalra rögzített élfóliázó lehetőséget ad a nagyon vékony vagy ívelt részek éleinek fóliázására és ezt sokkal jobban, mint kézi módon. Ezt ott is lehet alkalmazni, ahol a vákuumos rögzítés problémás lenne.

Az élfóliázó asztal elektromos aljzattal és kapcsolóval van felszerelve, amely lehetővé teszi az élfóliázó munka közben való kikapcsolását. Az asztalhoz egy néhány percen belül csatlakoztatni lehet az IGM PD80 éllevágó marót. Ezután a felragasztott bútor élet gyorsan és könnyen leegyenesítheti vagy legömbölyítheti. Az asztal részét képezi a karos olló, amelynek segítségével akár 2mm élt is könnyedén levághat intelligens mágneses alátét készlet, amely segítségével karcolás kockázata nélkül alátámaszthatjuk a munkadarabot. Az élfóliázó asztal forgó szalagadagolóval is fel van szerelve, amelyik a szalag tekercs átmérője szerint állítható be és könnyedén befogad akár több tíz méter bútor élszalagot.Kapcsolódó termékek

Vissza az aktualitások listára